Fem-minutersmetoden

fem-minutersmetodenDet är kanske inte alla som har hört talas om denna metod men den kom redan på 70-talet och många experter är inte speciellt glada i denna metod. Det handlar om inträningen när man ska lära sitt barn att sova i sin egna säng och metoden går ut på att man lägger barnet i sin säng och skulle barnet börja skrika eller protestera så går man in och visar sig så man håller en muntlig kontakt hela tiden.

Sedan upprepar man detta hela tiden men man håller 5 minuter i mellan så barnet vet att du är där som stöd tills barnet har somnat. Men det är viktigt att man håller kontakten nära och pratar med barnet då och då tills han / hon somnar. Denna metod kan tillämpas redan från ca 5 månaders ålder för det är då barnet börjar utveckla en dygnsrytm och kan sova utan att vakna för att äta.

Men jag har provat denna metod på mitt första barn och jag tyckte det fungerade väldigt bra dock läser man ofta från vissa personer bland annat barnläkare som kritiserar denna metod. De menar ofta att barn har behov av att vara nära föräldrarna då de ska sova och att man uppmuntrar föräldrar till att döva sitt samvete och inte lyssna på sitt barn.

Men jag håller verkligen inte med om den uppfattningen för när jag körde metoden så var jag nära hela tiden tills mitt barn somnade och visst tror jag närhet är viktigt men jag tror också det är viktigt att man tränar sitt barn i tid med att kunna vara lite själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *