Fem-minutersmetoden

fem-minutersmetodenDet är kanske inte alla som har hört talas om denna metod men den kom redan på 70-talet och många experter är inte speciellt glada i denna metod. Det handlar om inträningen när man ska lära sitt barn att sova i sin egna säng och metoden går ut på att man lägger barnet i sin säng och skulle barnet börja skrika eller protestera så går man in och visar sig så man håller en muntlig kontakt hela tiden.

Sedan upprepar man detta hela tiden men man håller 5 minuter i mellan så barnet vet att du är där som stöd tills barnet har somnat. Men det är viktigt att man håller kontakten nära och pratar med barnet då och då tills han / hon somnar. Denna metod kan tillämpas redan från ca 5 månaders ålder för det är då barnet börjar utveckla en dygnsrytm och kan sova utan att vakna för att äta.

Men jag har provat denna metod på mitt första barn och jag tyckte det fungerade väldigt bra dock läser man ofta från vissa personer bland annat barnläkare som kritiserar denna metod. De menar ofta att barn har behov av att vara nära föräldrarna då de ska sova och att man uppmuntrar föräldrar till att döva sitt samvete och inte lyssna på sitt barn.

Men jag håller verkligen inte med om den uppfattningen för när jag körde metoden så var jag nära hela tiden tills mitt barn somnade och visst tror jag närhet är viktigt men jag tror också det är viktigt att man tränar sitt barn i tid med att kunna vara lite själv.

Allt om barn – snokis

barnJag har äntligen gått på mammaledighet då jag väntar mitt andra barn och då tänkte jag börja blogga lite om vad jag har lärt mig under resans gång och dela med mig om mina tricks samt tankar för er läsare. Förhoppningsvis vill någon vara med och diskutera mina tankar i kommentarsfältet! men det är inget måste om du bara vill följa min blogg.

Något jag tycker är roligt att diskutera är uppfostran för alla har sina idéer om vad som är rätt men ingen vet egentligen inte vad som verkligen är det bästa sättet även fast de tror att sin idé är bättre än andras. Jag har läst flera böcker om just uppfostran och det skiljer sig verkligen i olika sätt man bör uppfostra och det gäller speciellt hur man ska hantera sitt barn t.ex. vid läggning och när barnen skriker eller gråter. Jag hoppas vi kan diskutera lite om vad ni andra har för tankar om detta.

Jag kommer även blogga lite om vad jag inhandlar för prylar till mina barn samt varför jag gör det och nä jag är inte en typisk överkonsument som många andra, jag vill helst köpa något och ha en väldigt bra baktanke bakom det och inte vara köpa det för att det ”kan vara bra att  ha”.